Najčešći problemi pri provjeri sposobnosti

Osnovni problemi svih kandidata (onih koji nemaju vezu) prilikom zapošljavanja, što vam svako od njih može potvrditi, jesu sljedeći:

– Odradiš perfektno opšti dio na provjeri sposobnosti, međutim, na posebnom dijelu je vrlo teško proći jer ne znaš šta i odakle treba da učiš (iz organa na čiji se oglas javljaš neće da daju informaciju), dok onaj kome je namješten oglas (a 98% oglasa je namješteno), obzirom na to da pitanja pripremaju službenici za kadrovske poslove iz pomenutog organa, zna koja će mu biti pitanja, pa čak dobije i odgovore.
– Ako i uspiješ da prođeš pismeni dio, na usmenom dijelu te ispituju predstavnici istog organa i UZK, a pitanja na koja treba dati odgovore nemaju nikakve veze sa poslom koji bi trebao da obavljaš – pronađu pitanja iz nekog tamo podzakonskog akta koja ti možda i ne trebaju za posao koji bi obavljao (a i nije mi jasno ni koji su kriterijumi ocjenjivanja odgovora na pitanje: predstavi nam se!? pa se neko predstavi lijepo, a neko ne)
– Ukoliko se desi da “se lijepo predstaviš”, pa dobiješ dovoljno bodova da budeš prvi/a na rang listi – diskreciono pravo starješine državnog organa učini da shvatiš kako je sav trud bio uzalud…

Zašto se nakon obavljenog pripravničkog/stručnog osposobljavanja, pripravnici/korisnici s.o. šalju kućama, a nakon toga eventualno namještaju oglasi za njih?

Zar ne bi trebalo da postoji zakonska mogućnost da se isti nakon obavljenog pripravničkog/stručnog osposobljavanja, ukoliko su zadovoljili zadrže u državnom organu, a ne da se malteriraju i oni i ostali nezaposleni?

Kažu: “Nemaš položeni državni”. Stavom 2 Člana 33 Zakona o državnim službenicima i namještenicima predviđeno je da se zvanje može steći i bez položenog državnog/strućnog ispita, s tim da se isti položi u roku od godinu dana od dana zasnivanja radnog odnosa…

?

Ivanka

2 Comments

 1. Arnela-Reply
  27. 08. 2015. at 16:20

  Hvala vam, prije svega ,što ste nam pružili mogućnost da govorimo o svojim problemima pri zapošljavanju.

  Ja sam sa 16 godina radila kao vodič i prevodilac francuskog jezika u Bijelom Polju, Rožajama i Beranama. To je bio i moj prvi posao tokom srednje škole, koji je trajao par mjeseci. Zatim,po završetku srednje, upisala sam Menadžment, udala se, rodila dvoje djece i zavrsila ga skoro u roku. Nakon toga odlučila sam da nosim maramu jer unazad već nekoliko godina praktikujem vjeru, i to baš kada sam trebala pripravnički da obavim. Govorim francuski i engleski a njemački odlicno razumijem, mada nisam imala priliku da ga usavršim. I tada sam već naišla na ogromne prepreke.Zavod za zapošljavanje me poslao na razgovor u jednu firmu. Tamo je moj razgovor sa poslodavcem prošao u najboljem redu, čak sam bila i optimistična da će me primiti…ali nakon par dana su mi javili da nisam primljena i da je odbijenica isključivo vezana za maramu, iako moje sposobnosti zadovoljavaju njihove kriterijume zapošljavanja.Jedva sam na kraju uspjela da obavim pripravnički u jednoj drugoj firmi, gdje sam se opet osjećala malo po strani. Nakon završetka pripravničkog nisam uspjela da se zaposlim…prošle su i dvije godine. I, onda sam prestala i da se trudim…Vidim i ostale kako jedino uz pomoć novca ili veze, pa se jedva zapošljavaju a ne ja još tako vjerski opredijeljena da uspijem.

  Posto sam bila lučaš u gimnaziji, imam pravo da prvu godinu budem na budžetu pa sam upisala poslovni engleski u našem gradu. Dala sam prvih par ispita sa visokom ocjenom ali kao samohrana majka nisam mogla da nastavim. Starija ćerka mi ide u školu, imala sam puno obaveza…Ali eto, to mi je dobrodošlo da povratim samopouzdanje koje su mi poljuljali.Tako, ostalo mi je da biram izmedju marame i posla!
  Islamskoj Zajednici nisam željela da se obratim jer se i ne razlikuju puno od državnih institucija. Nepotizam zavladao svugdje,još sam u političkoj stranci kojoj IZ ne pripada, ako uopšte tako nešto može i da se kaže…

  Hvala jos jednom.

 2. Anonymous-Reply
  21. 07. 2015. at 19:05

  Jesi li radila u privatnoj firmi, u struci? Ako jesi, i ako imaš godinu dana iskustva, možeš da polažeš državni.

Leave A Comment