Nekoliko puta sam izlazila na provjeru sposobnosti, svaki put ušla na rang listu, ali nažalost bez rezultata. Radi se o tome da se pretežno biraju kandidati koji su već radili u državnom organu na koji se javni oglas odnosi. Po mom mišljenju treba izmijeniti prije svega sastav komisije. Zatim, stručna pitanja ne bi trebao da sastavlja državni organ kod koga treba zasnovati radni odnos, već neki sasvim drugi nezavisan organ. Takođe , što se tiče usmenog intervjua, članovi komisije nerijetko poznaju pojedine kandidate. Da li u takvim situacijama postoji nepristrasnost? Ne postoji.

Dalje, bodovanje na osnovu daljeg usavršavanja. Činjenica da je kandidat upisao magistarske studije , ne treba se uzeti u obzir prilikom bodovanja. Trebalo bi uzeti u obzir samo završene magistarske studije. Takođe, treba povećati procenat prilikom bodovanja na osnovu prosječene ocjene i dužine studiranja. To je svedeno na minimum.

Dalje , bodovanje na osnovu radnog iskustva. Šta da radi kandidat koji se nalazi na Zavodu za nezaposlene? Da li je kriv on ili država koja mu nije obezbijedila posao_ Znači – on je i tu na gubitku. Nadam se da sam uspjela da ukažem na nedostatke prilikom provjere sposobnosti kod uprave za kadrove. Svi bi trebali da imamo jednake šanse prilikom zapošljavanja, ali to nažalost nije tako u Crnoj Gori. Imam prosjek prilikom studiranja preko devet, nagradu od ministra pravde kao jedan od najboljih studenata na studijama, i evo već godinu dana i 6 mjeseci se nalazim na Zavodu za nezaposlene, jer, nažalost, oni sa prosjekom šest do sedam imaju prednost prilikom zapošljavanja. Nažalost, takva je politika zapošljavanja u Crnoj Gori.

4 Comments

 1. Institut alternativa-Reply
  01. 03. 2016. at 12:49

  Draga Lara,

  Testiranje se vrši u skladu sa Vladinom Uredbom o načinu obavezne provjere sposobnosti, bližim kriterijumima i načinu ocjenjivanja kandidata za vršenje poslova radnog mjesta u državnom organu. U suštini, teorijski i praktični dio testa zavise od radnog mjesta za koje se prijavljujete.

  Teorijski se sastoji od 25 pitanja zatvorenog tipa, i treba izabrati jedan od ponuđenih odgovora. Praktični dio testa podrazumijeva rješavanje zadatka iz opisa poslova datog radnog mjesta, i tu je češće riječ o pitanjima esejskog tipa, čiji sadržaj značajno varira.

  Svakako je uputno da se obratite službeniku zaduženom za upravljanje ljudskim resursima ili drugom nadležnom licu u državnom organu za čije potrebe je oglas raspisan, kako biste se bliže informisali o literaturi potrebnoj za spremanje praktičnog dijela testa.

  Srećno u potrazi posla,

  Tim Instituta alternativa

 2. Anonymous-Reply
  10. 10. 2015. at 10:24

  Nažalost da još i danas zapošljavaju veze, prijateljstva,poznanstva i druge usluge! Nedavno sam i sama položila test licnim znanjem, dok su visoko rangirani pored članova komisije ladno švercovali,koristeći mobilne telefone, listice, došaptavanje i sl. Svi smo upozoreni da sklonimo sve sa stola osim testa i većina je to ispostovala. Pitam se da li misle članovi komisije da smo mi ćori a sigurno nijesu ni oni, samo se prave da ne vide, tašne postavljene kao pregradni zid, iza kojih se zaklanjao šverc, telefoni, tzv. puškice za koje prvi put čujem. Šverc je nešto za što su valjda mnogi rođeni, najkraći put da se bez muke a možda i bez straha dođe do cilja.

  Predložila bih poštovanoj komisiji Uprave za kadrove, da naredi da niko ne moze unijeti ništa od ličnih stvari tako da uvazene gospođice i dame, kao i kolege mogu uci sa ličnom kartom, hemiskom olovkom, naočarama za vid,pa da vidimo ko će onda biti visoko rangirani?

  Kasno ce biti kada takvi ljudi dođu na položaj!

  Šaljem anonimni komentar a spremna sam u svim medijima da objavim sve što je ovdje napisano sa svim ličnim podacima ako bude zatrebalo,pod moralnom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

  • nena-Reply
   26. 01. 2016. at 15:23

   Poštovana,

   nebitno je da li neko od kandidata unosi lične stvari ili ne. Oni koji su već primljeni, dobiju pitanja prije testiranja.
   Takva su bar moja iskustva.

  • Lara-Reply
   29. 02. 2016. at 21:32

   Zanima me kako izgledaju teorijski i praktični dio pisanog testa, o kakvim pitanjima se tu radi? Nijesam do sada imala iskustva sa konkursima u UZK budući da sam radila u privatnom sektoru. Hvala!

Leave A Comment