Nezakonito sprovođenje eksproprijacije u Podgorici?

Nesprovođenje Zakona o uređenju i planiranju prostora od strane Katastra Podgorica, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata u oblasti sprovođenja planskih dokumenata, te kršenje članova 57, 58 i 59 prednje navedenog zakona.

Konkretno –  primjena Plana parcelacije u Katastarskom operatu. Postupak eksproprijacije na teritoriji opštine Podgorica III se sprovodi pogrešno i protivno zakonu na način sto se zloupotrebljava službeni polozaj. Način na koji se sprovodi postupak eksproprijacije je takav da Lokalna jedinica Podgorica vrši upis Zabilježbu i stavljanje tereta i ograničenja u Listovima nepokretnosti koji su predmet postupka eksproprijacije bez sprovedenog postupka parcelacije koji je definisan DUP-om, odnosno planskim dokumentom.

U opštinskim jedinicama tj. katastrima postoji dvojak način sprovođenja ovog postupka, gdje se u svim opštinama vrši zabilježba postupka eksproprijacije, na način sto se prvo izdvoji dio od kastarske parcele pa se na nju stavi zabilježba postupka eksproprijacije, dok u opštini Podgorica na cijelu katastarku parcelu stavlja teret u listu nepokretnosti u ,,G,, listu.

Područna Jedinica Podgorica ne samo da je prekršila zakon već se oglušila i o naredbu (02-219/2 od dana 06.02.2017.godine) koju je decidno dobila od direktora Uprave za nekretnine, koji je u naredbi nedvosmisleno i potvrdio da se takvim postupanjem tj. nesprovođenjem Plana parcelacije nanosi materijalna šteta vlasnicima nekretnina na kojima je stavljen teret i ograničenje u listovima nepokretnosti.
Potrebno je istražiti način sprovođenja postupka eksproprijacije, te samim tim utvrditi da li se sprovodi Plan Parcelacije po zakonu u Opštini Podgorica III.

2 Comments

 1. Радош стојановић-Reply
  16. 12. 2017. at 22:54

  Зашто се Експропријација и парцелације врши мимо воље и жеље власника? Зашто парцеле које трпе промену граница, могу да укњиже без знања и обавијести власника?

 2. 18. 09. 2017. at 08:39

  Poštovani, u prilogu je odgovor Uprave za nekretnine povodom upita koji smo poslali nakon Vaše prijave.

  https://goo.gl/tYnSZB
  https://goo.gl/sQGQJ6

  Srdačno,

  Tim Instituta alternativa

Leave A Comment