Testiranje u Poreskoj upravi

Navela bih primjer svog negativnog iskustva prilikom testiranja za posao u Poreskoj upravi.

Naime, prije manje od mjesec dana bila sam na testiranju, prošla i položila teorijski i praktični dio, kao i posebne vještine za dva radna mjesta za koja sam se prijavila. Tokom intervjua prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je da li sam radila u Poreskoj upravi. Dalja pitanja koja sam dobijala nijesu imala ni dodirnih tačaka sa poslom koji se obavlja na tim radnim mjestima za koja sam konkurisala. Razgovor je tekao u potpuno drugačijem smjeru od očekivanog. Od strane pojedinih članova komisije, a pri tom mislim na predstavnicu iz Uprave za kadrove koja nije kvalifikovana za to, moja struka je dovedena u pitanje iz ne znam kojeg razloga. Pretpostavljam da takvu vrstu razgovora vode sa kandidatima koji nijesu završili pripravnički ili nemaju radni odnos u Poreskoj upravi. Dakle, vrlo neozbiljno i nesasvjesno odrađen razgovor.

Prije neki dan su izašli rezultati i rang lista, na kojoj me nije bilo. Između ostalog na jedno od radnih mjesta na koje sam pozvana na intervju i za koje sam zadovoljila, našlo se 25 kandidata koji su različito bodovani, umjesto najviše 5 ili više koji su isto ocijenjeni, kao što piše u Zakonu u državnim službenicima i namještenicima. U dilemi sam da li da podnesem žalbu na izvještaj o provjeri sposobnosti i da li ima svrhe baviti se time?! Smatram da sam oštećena prilikom bodovanja svojih stručnih i radnih sposobnosti, i nijesam zaslužila da se ne nađem na rang listi za izbor.

3 Comments

 1. Natasa-Reply
  17. 12. 2015. at 23:09

  Ma nema više ni od žalbi.Lično sam oborila konkurs u Prekršajnom sudu,a onaj koga su hteli najnormalnije nastavio da radi.Toliko o pravnoj državi.

  • mili-Reply
   05. 05. 2017. at 21:58

   Identičnu situaciju sam i ja imao u MUP-u prije godinu dana. Oni kad odluče da nekog prime, nema te žalbe, suda ili komisije koja će ga pomjeriti sa radnog mjesta.

 2. Institut alternativa-Reply
  29. 07. 2015. at 09:09

  Poštovana,

  Ukoliko možete da dokumentujete propuste u provjeri sposobnosti, naročito u odnosu na zapisnik o obavljenom usmenom intervjuu sa predstavnicima Komisije za provjeru sposobnosti, svakako je uputno da se žalite. Takođe, tačno je da Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da lista za izbor državnih službenika sadrži pet najbolje ocijenjenih kandidata, ili više ukoliko su isto ocijenjeni. Međutim, treba imati u vidu da se često jednim oglasom za slobodno radno mjesto traži više izvršilaca, što može biti razlog zbog kojeg se na rang listi našlo više od pet kandidata, koji su različito bodovani.

Leave A Comment