Varanje tokom provjere sposobnosti

Poštovani, prije par dana je sprovedeno pisano testiranje za radno mjesto savjetnika u jednom državnom organu. Prilikom testiranja, neki kandidati su se koristili mobilnim telefonima.

Jednoj kandidatkinji je telefon oduzet, potom vraćen od strane predstavnika organa za koji je raspisan oglas. Pomenuta kandidatkinja nastavlja da koristi telefon do kraja testiranja i ostvaruje visok broj bodova. Takođe, i druga kandidatkinja koja je koristila telefon ostvaruje odlične bodove na pisanom testu a predstavnica organa pojedinim kandidatima diktira odgovore na pitanja. Kada sam na intervjuu pred Komisijom čiji članovi su bili prisutni na testiranju iznijela primjedbu za korišćenje telefona i oduzimanje, pa vraćanje tog tehničkog pomagala, svi članovi Komisije su odgovorili da oni to nisu vidjeli i pitali me zašto nisam reagovala tada. Da li je neko imao slična iskustva na testiranju? I šta mogu da preduzmem kao kandidat koji je svako pitanje radio samostalno?

3 Comments

 1. Institut alternativa-Reply
  05. 07. 2016. at 10:26

  Nekoliko je mogućnosti kojima možete tražiti zaštitu svojih prava u ovim slučajevima.

  Prva je da uložite prigovor Upravi za kadrove tokom samog testiranja. Međutim, prema mišljenju nekih građana, koji su nam se obratili putem ovog portala, ovaj mehanizam i nije naročito efikasan, i čak, oni tvrde, može poslužiti da se nepravilnosti “isprave” ili zamaskiraju na vrijeme, pa ih je kasnije još teže dokazati.

  Druga mogućnost je da, 8 dana nakon prijema odluke o izboru, podnesete žalbu Komisiji za žalbe. Iako je inicijalno ova Komisija zauzela stav da ne može preispitivati sam tok ocjenjivanja i provjere sposobnosti, sudskom odlukom je jasno naznačeno da to jeste u njenoj nadležnosti.

  Dakle, ako je žalba odbijena i dalje postoji mogućnost podnošenja tužbe Upravnom sudu, u roku od 30 dana od prijema odluke Komisije za žalbe.

  Ukoliko ste neuspješno iscrpili sve ove mogućnosti, ili niste reagovali na vrijeme, ostaje mogućnost pokretanja inicijative Upravnoj inspekciji, koja je dužna da ispita sve navodne nepravilnosti.

 2. Anonymous-Reply
  04. 07. 2016. at 23:02

  Može li se tražiti poništaj testova?

 3. Jelena-Reply
  04. 07. 2016. at 09:58

  Očigledno je korišćenje mobilnih telefona na testiranjima postala praksa, jer se i meni isto desilo više puta prilikom konkurisanja. Niko od članova Komisije nije opominjao takve kandidate, a sigurna sam da su morali biti primijećeni. Posebno su privilegovani kandidati koji su ranije radili u organu u kome se konkuriše, jer upravo tim kandidatima član Komisije iz tog organa diktira odgovore na pitanja. U najmanju ruku ovakvo ponašanje nije pošteno, a svi znamo i da je nezakonito…

Leave A Comment