Zapošljavanje na određeno vrijeme bez određenog vremenskog okvira

Poštovani,

Želim da iznesem jedan problem iz radnog odnosa. Zaposlena sam bila kao pripravnik 2008. godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon završenog pripravničkog staža nastavljam da radim i dalje u Ministarstvu kao Viša savjetnica lll, s tim što radim u poljoprivrednoj inspekciji u Pljevljima. Na rješenju, poslije obavljenog testiranja po javnom oglasu u Upravi za kadrove, piše, prima se na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla za period trajanja povećanog obima posla, s tim da nije nigdje naglašeno koliko taj period traje. U Zakonu o državnim službenicima i namještenicima piše da na određeno vrijeme može najduže da traje 24 mjeseca. Ja sam sa tim jednim rješenjem radila sve do 01.07.2015 godine,  kada sam dobila rješenje o prekidu radnog odnosa. Znači,radila sam sve ove godine, bez prekida, u kontinuitetu. Žalila sam se Komisiji za žalbe, koja je žalbu odbacila kao ne osnovanu i da po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima nije moguća transformacija iz određenog u radni odnos na neodređeno vrijeme.
Rečeno mi je iz Ministarstva poljoprivrede da je u junu Upravna inspekcija kontrolisala rad Ministarstva poljoprivrede i da je uočila nepravilnost u mom slučaju i naložila prekid radnog odnosa,na moju štetu.
Pa vas ja pitam ako možete da mi odgovorite da li je u mom slučaju Zakon prekršen i kakva su moja prava?
Unaprijed hvala!

One Comment

  1. Institut alternativa-Reply
    26. 11. 2015. at 09:28

    Problem u Vašem slučaju, kao i u mnogim drugim slučajevima u državnoj upravi, je posljedica ranijih kršenja Zakona od strane donosioca odluka i starješina državnih organa, koji su zlouppotrebljavali zapošljavanje na određeno vrijeme. Međutim, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji se primjenjuje od 2013. godine, zapošljavanje na određeno vrijeme je propisao samo u izuzetnim slučajevima, u namjeri da ograniči ovakvu praksu. Nažalost, isti Zakon je propustio da, barem kroz prelazne i završne odredbe, reguliše radni status ljudi koji su već zaposleni na “određeno vrijeme”. Prema saznanjima Instituta alternativa, u pojedinim slučajevima, ovo “određeno vrijeme” je za pojedine službenike trajalo i do 15 godina što, prema tumačenju nadležnih, kao što ste primijetili, nije značilo i automatsku transformaciju u stalni radni odnos. Naša preporuka je da obratite pažnju na način na koji je radni status osoba koje dijele Vaš problem riješen u drugim državnim organima, u prvom redu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao najbrojnijem.

Leave A Comment